Als het gaat om de inrichting van de leefomgeving geeft de nieuwe Omgevingswet (die in 2024 van kracht gaat) maatschappelijk initiatieven en actieve bewoners een andere positie ten opzichte van de overheid en professionele bouwers dan voorheen. Invloed en zeggenschap verschuiven. Het idee is: iedereen mag en moet zelfs meedoen!
Echter, een groot deel van de Nederlandse bevolking is het (nog) niet gewend om mee te doen. De vraag is hoe zij hun stem kunnen laten horen. Het is namelijk de bedoeling van de Omgevingswet dat iedereen zich uitgenodigd voelt om initiatief te nemen in zijn of haar eigen leefomgeving, en deze mooier, leefbaarder en duurzamer te maken.
Als onderdeel van het project “Omgeving ontmoet Omgevingswet” van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is deze kenniskaart gemaakt. Het brengt de resultaten van wetenschappelijk en (praktijk) onderzoek op dit thema in beeld én biedt handvatten om zelf ook aan de slag te gaan.
De kenniskaart is bedoeld voor initiatiefnemers van onderop, maatschappelijke partijen die vanuit een eigen agenda een bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving. Dat kunnen individuele bewoners zijn, actiegroepen en collectieven in buurten en wijken. Hiernaast kan de kenniskaart een bijdrage leveren aan de verbetering van de kennis van lokale en regionale overheden, ambtenaren en bestuurders.
Deze kenniskaart is geen statisch document. Het is de bedoeling dat de kaart wordt aangevuld en gecorrigeerd door kritisch gebruik in de jaren dat de Omgevingswet wordt ingevoerd.
Deze kenniskaart is mogelijk gemaakt door DuurzaamDoor, een programma van RVO Nederland.