Engels
Hoe verandert de verhouding tussen bewoners en overheden inzake de leefomgeving?
4
 

Mijn Leefomgeving

Wat is er zo bijzonder aan de Kersentuin in Utrecht?

Bij de bouw van de woonwijk Leidsche Rijn nodigde de gemeente Utrecht in 1996 bewoners uit om plannen te maken voor het realiseren van een woonproject. De eerste initiatiefnemers van de Kersentuin grepen deze uitnodiging met beide handen aan. Dit groepje groeide later uit tot een grote groep toekomstige bewoners.

Zij wilden een ecologisch verantwoorde en sociaal duurzame woonomgeving en ontwierpen en ontwikkelden zelf hun eigen wijk, voorzien van allerlei technische voorzieningen om milieuvriendelijk te kunnen wonen. Dat deden ze in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Alles hebben bewoners van de Kersentuin zelf gedaan. Het ontwerp van de wijk, de onderhandelingen met de gemeente, het aansturen van de architect en de aannemer, de zoektocht naar leveranciers van duurzame materialen én de samenwerking met de woningbouwcorporatie. De totstandkoming van de Kersentuin was een proces van zeven jaar. De daadwerkelijke bouw duurde ruim een jaar. In 2003 verhuisden de bewoners naar hun 94 woningen (28 sociale-huurwoningen en 66 koopwoningen).

Lees hier meer over De Kersentuin in Utrecht. En check ook de handreiking die de initiatiefnemers hebben geschreven.