Engels

 

 

 

 

Circulaire Economie

Circulaire bedrijven

Circulaire bedrijven laten zien hoe circulaire businessmodellen werken in de praktijk. Er zijn veel voorbeelden hiervan te vinden onder start-ups, maar ook MKB’s, multinationals en semi-publieke organisaties geven voorbeelden van circulair ondernemerschap.

Start-up

FLOOW2

FLOOW2 is de eerste B2B deelmarktplaats die bedrijven en instellingen in staat stelt overcapaciteit van gereedschap, materialen en personeel te delen. Bedrijven opereren hierdoor duurzamer en goedkoper, en gaan efficiënter om met middelen. 

Meer informatie op de website van de Ellen MacArthur Foundation.

Black Bear

Wereldwijd worden meer dan één miljard autobanden per jaar geproduceerd. Tegelijkertijd komen er meer dan één miljard oude banden bij. Een dubbel probleem: het productie- en het verwerkingsproces zijn beide erg vervuilend. Black Bear Carbon heeft een innovatief proces ontwikkeld dat bijna alle grondstoffen uit oude autobanden terugwint.

Zie Bestpractices.circulairondernemen.nl

Dutch Spirit

Werkkleding, bijvoorbeeld voor de zorg- of schoonmaaksector, gaat slechts anderhalf jaar mee. Recyclen kan niet, doordat de stof bestaat uit polyester en katoen die niet uit elkaar te halen zijn. Dutch Spirit heeft een nieuwe stof ontwikkeld, Inspire, die enkel uit 100% recyclebaar polyester bestaat. Om volledige recycling te garanderen, heeft Dutch Spirit het ‘Open Platform Circular Workwear’ opgericht.

Zie Bestpractices.circulairondernemen.nl 

Mkb

Turntoo

Turntoo, opgericht door architect Thomas Rau, heeft met Philips het concept ‘licht als een dienst’ ontwikkeld. Het eindresultaat was een op maat gemaakt, intelligent lichtsysteem dat aansluit op de eisen van de ruimte, waarbij Turntoo betaalt ‘per lux’. Philips houdt controle over zijn producten, waardoor ze beter kunnen worden onderhouden en materialen teruggewonnen kunnen worden.

Meer informatie op de website van de Ellen MacArthur Foundation.

Delta Development Group

Delta Development Group (DDG) heeft Park 20|20 ontwikkeld in de Haarlemmermeer, een kantorenpark dat zoveel mogelijk circulaire principes belichaamt. Tijdens de bouw is al rekening gehouden met demontage, zodat bouwmaterialen kunnen worden hergebruikt.

Om de restwaarde van deze materialen ook daadwerkelijk te gelde te maken zijn producenten en leveranciers nodig die bereid zijn deze materialen terug te nemen. Om dit te verzekeren heeft DDG deze partijen vanaf het begin betrokken.

In Park 20|20 zijn ook veel leaseovereenkomsten gesloten, bijvoorbeeld voor verlichting en liften. Dit geeft producenten de zekerheid om restwaarde en langdurig onderhoud te optimaliseren, wat leidt tot betere kwaliteit en lagere prijzen.

ABN AMRO, 2015, p25-27.

WEPA

Oud papier wordt steeds schaarser en gebruikt wc-papier is niet te recyclen. WEPA produceert daarom wc-papier uit diverse lokale bronnen zoals olifantsgras en drankenkartons. Daarbij zijn lokale kringlopen gecreëerd in samenwerking tussen boeren, gemeenten en leveranciers.

Nederland Circulair!. 2015, p28.

Meer informatie is te vinden op de website van WEPA.

Multinational

Philips

Philips Medical Systems produceert onder andere MRi-scanners. Philips heeft hierbij een actief beleid om gebruikte producten te behouden en te verkopen in de tweedehandsmarkt, nadat deze zijn opgeknapt. Dit levert niet alleen omzet op, maar stelt Philips ook in staat om de productkwaliteit te bewaken en zo zijn brand te beschermen. Als tweedehandsproducten uit het zicht raken, dan is het onmogelijk om de kwaliteit te garanderen.

ING Economics department, 2015, p14 & p42.

Vanderlande

Vanderlande is wereldmarktleider in bagagesystemen op luchthavens en sorteersystemen voor pakket- en postdiensten en tevens toonaangevende leverancier van magazijnautomatisering. Samen met cradle-to-cradle-grondlegger Michael Braungart heeft Vanderlande een circulaire transportband. Deze Blueveyor is zo ontworpen dat hij simpel en snel te demonteren is en alle materialen hoogwaardig hergebruikt kunnen worden. Hij bestaat ook uit minder onderdelen waardoor er minder materiaal wordt gebruikt.

ABN AMRO, 2015, p25-27.

Interface

Binnen het project Net-Works verwerkt Interface afgedankte visnetten tot grondstof voor nieuwe tapijten. Daartoe betaalt het bedrijf lokale kustgemeenschappen in de Filipijnen en Kameroen per kilo visnet dat zij uit zee halen. Naast het vervangen van virgin fossiele grondstoffen (nylon) betekent dit een impuls voor de plaatselijke economie en vormt het touw niet langer een bedreiging voor het leven onder water. Initiatiefnemer Interface werkt samen met garenleverancier Aquafil en milieuorganisatie Zoological Society of London. Sinds 2013 hebben plaatselijke vissers bijna 70.000 kilo aan netten ingezameld.

Nederland Circulair!. 2015, p18.

Semi-publiek: Vitens

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Jaarlijks produceert Vitens 350 miljoen m3 drinkwater. Hierbij komt 60.000 ton aan restproducten vrij, zoals kalk, ijzer en humuszuur. Het semipublieke bedrijf betaalde naar schatting 1,8 miljoen euro per jaar om deze producten af te voeren als afval. Voor andere sectoren konden ze echter als waardevolle input dienen. Door het productieproces iets te wijzigen is afval een grondstof geworden; zo verkoopt Vitens nu humuszuur als bodemverbeteraar voor de agribusiness.

Nederland Circulair!. 2015, p10.

Lees meer

Lees meer over voorlopers in de circulaire economie: