Engels

 

 

 

 

Circulaire Economie

Circulaire bedrijven

Circulaire bedrijven laten zien hoe circulaire businessmodellen werken in de praktijk. Er zijn veel voorbeelden hiervan te vinden onder start-ups, maar ook MKB’s, multinationals en semi-publieke organisaties geven voorbeelden van circulair ondernemerschap. Hieronder een selectie van Nederlandse bedrijven met iconische circulaire producten of projecten.

Een uitgebreid overzicht met voorbeelden van circulair ondernemerschap kan gevonden worden op de pagina van Nederland Circulair!: bestpractices.circulairondernemen.nl

Start-up

Closing the Loop

Met het ‘One for One’ programma biedt Closing the Loop bedrijven de mogelijkheid om het grondstoffenverbruik van nieuwe mobiele telefoons bij aanschaf te compenseren. Dit gebeurt door de aankoop te koppelen aan de inzameling en verantwoorde recycling van een oude telefoon. Vergelijkbaar met CO2 compensatie, maar dan voor schaarse metalen.

Dezelfde aanpak wordt ingezet om afgedankte mobiele telefoons een circulair tweede leven te geven. Door elke gebruikte telefoon – die in Afrika verkocht wordt op de tweedehands markt – te koppelen aan de inzameling van een afvaltelefoon, zorgen ze ervoor dat hergebruik niet leidt tot meer ‘e-waste’. Zo wordt een inzamelstructuur opgezet die er vaak nog niet was en wordt inkomen gecreëerd voor de plaatselijke bevolking (Nederland Circulair, 2018).

Smartcrusher

Beton is sterk genoeg om eeuwen mee te gaan. Maar elke kilogram cement levert een kilo CO2 uitstoot. Daarmee stoot de huidige beton en cementindustrie ongeveer driemaal zoveel CO2 uit als alle vliegtuigen tezamen. Vergruisde brokjes beton kunnen nu alleen als laagwaardige grindvervanger gebruikt worden.

SmartCrusher is een apparaat dat het ongebruikte cementsteen scheidt van het betonpuin. Ook ontstaan reststromen zand en grind van goede kwaliteit. Het cementsteen is direct in te zetten in de betonproductie en bespaart zo cement en daarmee CO2 uitstoot. De grootste mondiale bouwstroom beton is met SmartCrusher voor 50% circulair te maken. Het verdienmodel laat zien dat de investering binnen 1,5 jaar kan worden terugverdiend en dat de betonprijs halveert. En dat zonder meerekenen van CO2 beprijzing (Nederland Circulair, 2018).

MKB

Auping

Auping won de Circular Award Business met de ontwikkeling van het Revive matras, dat volledig hoogwaardig te recyclen is. In Nederland worden elk jaar 1,5 miljoen matrassen weggegooid. Matrassen zijn slecht recyclebaar en het grootste deel wordt op dit moment verbrand. Het ‘Revive’ matras, dat is ontwikkeld in samenwerking met DSM-Niaga, biedt de oplossing hiervoor. Het is een kwalitatief matras waarvan alle materialen geschikt zijn voor hergebruik in een nieuwe matras. Daarnaast biedt het bedrijf het matras ook aan in een leaseconstructie. Een volledig gesloten kringloop dus die mogelijkheden biedt voor zowel refurbishment als recycling, zonder downcycling (Auping, 2019).

Instock

Instock is het eerste restaurant in Nederland dat voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart zet. Producten die anders het bord niet zouden halen, worden door de creatieve chefs van Instock omgetoverd tot heerlijke gerechten.

Producten die voor producenten en supermarkten geen verkoopwaarde meer hebben, worden door Instock opgehaald en gesorteerd in het Food Rescue Center. Instock levert de geredde groente en fruit aan horecaondernemingen. Geredde aardappelen worden verwerkt in Pieper Bier en onverkocht brood wordt Bammetjes Bier. Van de bierbostel die overblijft na het brouwen, wordt vezelrijke granola gemaakt (Nederland Circulair, 2018).

Van Werven B.V.

Van Werven investeerde jarenlang in iets dat nog niet bestond: sorteren en recyclen van restkunststoffen uit bouwafval en milieustraten tot een hoogwaardige grondstof. Het bedrijf is in staat om kunststof uit kunststof te scheiden en kan daarom al het kunststofafval aannemen en verwerken.

Door het aangaan van partnerships met leveranciers en afnemers is het bedrijf verzekerd van aanvoer én afzet. Ook kan kennis gedeeld worden om elkaar te versterken. Voorbeeld is de samenwerking met Wavin, producent van kunststof leidingsystemen: het bedrijf gebruikt meer dan 10% gerecycled kunststof waarvan Van Werven een significant deel levert (Nederland Circulair, 2018).

Multinational

Philips

Philips heeft zich afgelopen jaren gevestigd als koploper op het gebied van de circulaire economie met twee producten: het aanbieden van licht als een dienst “Circular Lighting” en het terugkopen van gebruikte apparatuur door Philips Medical Systems.

Met Circular Lighting wordt het beheer en onderhoud van het licht door Philips verzorgd. Dit nieuwe businessmodel voor professionele binnenverlichting is in samenwerking met het bureau Turntoo ontwikkeld door Philips. De lichtinstallatie blijft op deze wijze eigendom van Philips. Daarmee is het bedrijf maximaal gedreven om producten te maken die zij zelf kunnen hergebruiken, waarbij ook de innovatie van verlichting wordt gestimuleerd (Nederland Circulair, 2016). Philips Medical Systems produceert onder andere MRi-scanners. Philips heeft hierbij een actief beleid om gebruikte producten te behouden en te verkopen in de tweedehandsmarkt, nadat deze zijn opgeknapt. Dit levert niet alleen omzet op, maar stelt Philips ook in staat om de productkwaliteit te bewaken en zo zijn brand te beschermen (Philips, 2019).

Vanderlande

Vanderlande is wereldmarktleider in bagagesystemen op luchthavens en sorteersystemen voor pakket- en postdiensten en tevens toonaangevende leverancier van magazijnautomatisering. Samen met cradle-to-cradle-grondlegger Michael Braungart heeft Vanderlande een circulaire transportband ontworpen. Deze Blueveyor is zo ontworpen dat hij simpel en snel te demonteren is en alle materialen hoogwaardig hergebruikt kunnen worden. Hij bestaat ook uit minder onderdelen waardoor er minder materiaal wordt gebruikt. Ook geeft het bedrijf de materialen een paspoort, zodat ze effectiever opnieuw ingezet kunnen worden (Vanderlande, 2019).

Semi-publiek

Waternet

Sinds november 2018 is Waternet namens het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) aandeelhouder van AquaMinerals. Dit samenwerkingsverband van de drinkwatersector geeft teruggewonnen grondstoffen een tweede leven. Het doel van deze participatie is het realiseren van rendabele en duurzame afzetkanalen voor de geproduceerde rest- en grondstoffen van AGV. 

Waternet en AGV hebben een grote ambitie wat betreft het terugwinnen van energie en grondstoffen. Op dit moment produceren ze verschillende rest- en grondstoffen. Bijvoorbeeld fosfaat in de vorm van struviet bij de rioolwaterzuivering in Amsterdam West, maar ook calcietkorrels of ijzerslib dat vrijkomt bij de drinkwaterproductie. De nieuwe uitdaging voor beide partijen is de afzet van zeefgoed, roostergoed, zand, vet en in de toekomst gedroogd slib dat vrijkomt bij het zuiveren van ons afvalwater (Waternet, 2019).

Zelf aan de slag?

Als een bedrijf principes van circulariteit wil toepassen in haar bedrijfsvoering, kan het workshops volgen bij het CIRCO. Met steun van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, begeleid CIRCO bedrijven om nieuwe circulaire businesskansen te ontdekken en uit te voeren.

Kijk voor meer informatie op: https://circonl.nl/doe-mee/