Engels
Circulaire Keten
2
 

 

 

 

 

Circulaire Economie

Circulair inkopen: de basis

Geschreven samen met: PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden
Circulair inkopen is een krachtig instrument om jouw negatieve impact als bedrijf te minimaliseren en jouw positieve impact te vergroten. Jouw grootste impact  zit immers vaak verscholen achter de producten en diensten die je als bedrijf aanschaft. Maar hoe begin je met circulair inkopen? En hoe neem je jouw leveranciers hierin mee?

Circulair inkopen is de inkoop van producten of diensten waarbij eisen ten aanzien van het optimaal en effectief (her)gebruik van grondstoffen en producten zijn toegepast.

Circulair inkopen om negatieve impact te minimaliseren

Wees je ervan bewust: circulair inkopen is méér dan het aanschaffen van circulaire producten. Het gaat namelijk niet alleen om een eenmalige koop nu, maar ook over toezeggingen voor de toekomst. Denk aan afspraken over onderhoud, retourname en retourwaarde. Dat is nodig om tot een echte cirkel te komen – één die niet stopt na jouw inkoop.

De R-ladder is een handig hulpmiddel in het circulair inkopen. Strategieën hoger op de ladder, besparen meer grondstoffen. De meest circulaire inkoop is immers over het algemeen de inkoop die niet plaatsvindt: ‘Is die nieuwe vloer écht nodig of volstaat een grondige onderhoudsbeurt van het huidige tapijt?’.

Wil je aan de slag met circulair inkopen? Lees dan het Stappenplan Circulair Inkopen: in 8 stappen naar slim en circulair inkopen.

 

Visualiseren van de R-strategiën

Bron: PBL


Circulair inkopen voor het stimuleren van impactvolle innovaties

Onderzoek heeft uitgewezen dat circulair inkopen effectiever is voor het stimuleren van impactvolle innovaties dan directe subsidiëring van R&D. Circulair inkopen is daarmee een krachtig instrument in de transitie naar een circulaire economie.

De Nederlandse overheid heeft een jaarlijks inkoopvolume van meer dan 70 miljard euro. Met haar inkoopkracht kan de overheid een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie. Maar het bedrijfsleven kan met haar inkoopbeleid circulaire innovatie op de markt stimuleren.

Aan de slag met circulair inkopen?

Het effectief toepassen van circulair inkopen kan best een zoektocht zijn. Ikwilcirculairinkopen.nl helpt je op basis van jouw rol de volgende stappen te zetten. Een voordeel voor jouw bedrijf én onze aarde.