Engels

 

 

 

 

Circulaire Economie

Circulaire steden en gemeenten

Geschreven samen met: Sandra Kolodzinsky Adviseur Circulaire Economie, Energie en Klimaat bij de RVO
Grootstedelijke gebieden bieden een perfecte kans voor een circulaire economie. Ze beslaan maar een klein deel van het landoppervlak, maar bijna al het grondstoffenverbruik vindt er plaats. Mede hierdoor zie je dat steeds meer steden en gemeenten wereldwijd zelf  initiatief nemen om zich circulair te ontwikkelen. 

Een voorbeeld hiervan is de City Deal Circulaire Stad waarin 9 steden, 3 ministeries en 3 kennispartners samenwerken om uiterlijk in 2050 tot volledig circulaire steden te komen, analoog aan de ambitie zoals verwoord in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Hieronder lichten we enkele voorbeelden toe.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil de stad zo snel mogelijk circulair maken. In 2015 heeft Amsterdam als eerste stad ter wereld een onderzoek laten uitvoeren naar de kansen voor een circulaire economie. Daaruit kwam naar voren dat de overgang een schoner milieu, meer werkgelegenheid en een sterkere economie oplevert. Het stadsbestuur stelde in 2019 duidelijke ambities:

  • 2025: 65% van al het huishoudelijk afval moet te scheiden zijn voor hergebruik.
  • 2030: 50% minder gebruik van primaire grondstoffen dan nu.
  • 2050: Volledig circulaire economie.

Het rapport ‘Bouwstenen voor de nieuwe strategie Amsterdam Circulair 2020 – 2025‘ beschrijft de strategie voor een circulaire economie in Amsterdam voor de periode 2020-2025. Het rapport beschrijft 17 ontwikkelrichtingen voor het circulair maken van de waardeketens bouw, biomassa en voedsel en consumptiegoederen.

Het Innovatie- en uitvoeringsprogramma Amsterdam Circulair 2020 – 2021 beschrijft ruim 200 projecten die de gemeente Amsterdam momenteel al uitvoeren in de stad – veelal in samenwerking met partners. Verdere programma’s en achtergrondinformatie zijn te vinden op www.amsterdam.nl/circulair

Apeldoorn

Als 1 van de ondertekenaars van de City Deal Circulaire Stad voert Apeldoorn veel verschillende circulaire activiteiten uit. Voorbeeldprojecten zijn o.a. de circulaire benadering van de herinrichting van stadswijken De Maten en De Parken. Daarnaast is Apeldoorn actief in Cityloops: een verbond van 7 steden met 26 multidisciplinaire partners, waaronder de Universiteit Wageningen. 

Samen met de Universiteit Wageningen wordt o.a. ingezet op de circulariteit van biologisch afval, zoals bijvoorbeeld de beruchte plant de Japanse Duizendknoop, een woekerende plant met sterke wortelstokken die de biodiversiteit verstoort en gebouwen aantast. Samen met de Universiteit Wageningen is de Gemeente Apeldoorn erachter gekomen dat de sterke vezels van deze plant gebruikt kunnen worden als basismateriaal voor 3D printen.

Rotterdam

Rotterdam heeft uitgesproken dat in 2030 circulariteit de maatstaf moet zijn voor burgers, bedrijven en beleidsmakers. Rotterdam gaat functioneren als living lab waarin de overheid en partners gaan experimenteren, pionieren en de successen borgen. De gemeente wil de stad en haven positioneren als circulaire hotspot.

Om dit te realiseren is het programma Rotterdam Circulair 2019 – 2023 opgesteld. Dit document beschrijft twee routes die de stad wil volgen en de opgaven, kansen en acties in de vier sleutelsectoren: bouw, voedselstromen, consumptiegoederen en de zorg. Aan de basis van het programma ligt het grondstoffenonderzoek van onderzoeksbureau Metabolic (2018). 

Venlo

Sinds 2008 volgt de gemeente Venlo de cradle-to-cradle principes voor haar beleid. Deze principes liggen in de lijn met circulariteit. Zo heeft de gemeente het stadskantoor cradle-to-cradle gebouwd. Bijna alle onderdelen kunnen zijn demontabel en herbruikbaar, waardoor een kringloop van materialen ontstaat. Veel groen zorgt voor een plezierige en gezonde werkplek. Een groene gevel zuivert de lucht en zorgt voor natuurlijke ventilatie. Het gebouw benut zonlicht optimaal door middel van grote vensters en zonnepanelen.

Meer info op de website van Venlo.

Meer lezen?

Zie voor een overzicht van internationale voorbeelden de pagina van de Ellen Macarthur Foundation over circulaire steden.