Engels
Circulaire Keten
2
 

 

 

 

 

Circulaire Economie

Hoe meet ik mijn impact?

Steeds vaker ervaren ondernemers de behoefte om de impact te meten van de eigen bedrijfsvoering. Om te bepalen wat de meest effectieve duurzaamheidsstrategie is, om aan te tonen dat zij een duurzaam alternatief bieden of om te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Maar wat is nu de beste manier om de impact te meten? Op deze pagina bieden we je informatie zodat je aan de slag kunt met het meten van – en sturen op – impact.  

Selecteer een passende methode

Er is niet één methodiek die altijd het beste is. Welke methode geschikt is zal afhangen van o.a. het doel en de scope. De Sustainability Method Selection Tool van het RIVM helpt je om binnen drie stappen de methode te kiezen die het beste antwoord geeft op jouw duurzaamheidsvraag. Helaas is deze (nog) niet beschikbaar in het Nederlands. 

Een veelgebruikte methode om de impact van een product in kaart te brengen is de levenscyclusanalyse (LCA). Een levenscyclus analyse is een methode om de impact te meten van een product over de gehele levenscyclus: van het winnen van grondstoffen tot het verwerken van afval. Met de Self Assessment Tool kun je met deze methode de impact van jouw producten in beeld brengen. Wil je meer inzicht in jouw impact? Dan is aan te raden om een adviseur op het gebied van LCA in te schakelen. 

Hoe circulair ben ik?

Naast tools om de impact op het milieu in kaart te brengen, zijn er ook methodes specifiek gericht op circulariteit. Het Versnellingshuis Nederland Circulair! heeft een overzicht gepubliceerd van 17 tools om de circulariteit van producten en organisaties te meten.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het meten van impact? Bekijk dan Het Impactpad: een handleiding waarmee je leert hoe je beter impact kunt meten.