Engels

Voeding & Duurzaamheid

…als cateraar of horecabedrijf?

Cateraars en horecabedrijven zijn net als supermarkten actoren die direct in verbinding staan met de consument. Het terugdringen van water- en energieverbruik kan samen met het reduceren van voedselverspilling aanzienlijk bijdragen verduurzaming.

Duurzaamheidsthema’s

Voedsel dat niet in de supermarkt wordt gekocht, wordt veelal geconsumeerd in bedrijfskantines en de horeca. Naast het aanbieden van een duurzaam assortiment (zoals biologische en fairtradeproducten), kunnen cateraars en horecaondernemers verduurzamen op hun reststromen, watergebruik en energie. De horeca ziet een groeiende vraag naar eerlijke en herkenbare producten en ondervindt dat energie- en watergebruik met meer dan 30% kan worden verminderd. In de catering is het zo dat de consument vaak een beperkte keuze heeft en daardoor (onbewust) in aanraking komt met duurzame voeding, om erachter te komen dat het lekker en gezond kan zijn. Daarom kunnen cateraars veel bereiken met een duurzaam inkoopbeleid, en heeft de (bedrijfs)kok een belangrijke rol in het stimuleren van een duurzaam aanbod.

Website van Veneca.

Website van KHN.

Reductie voedselverspilling in de contractcatering

In 2010 besloten de leden van Veneca gezamenlijk de voedselverspilling in hun kantines te meten, een unieke vorm van samenwerking in een zeer concurrerende markt. De totaal gemeten verspilling is vijf miljoen kilogram per jaar relatief klein ten opzichte van een totaal voedselverlies in Nederland van tussen de acht en negen miljard kilogram. De belangrijkste manier om verspilling te voorkomen is van tevoren achterhalen hoeveel klanten er precies gaan komen. Andere opties zijn een menucyclus op basis van lokale consumentenvoorkeuren, geleidelijk aanvullen tijdens de lunch en het verwerken van restproducten in andere producten zoals soep.

Soethoudt, H. (2012), p. 3-4.

Casus: Albron duurzaam recyclen

Op meer dan vijfhonderd locaties van Albron, zowel in Nederland als in België, haalt het afvalverwerkingsbedrijf Rotie etensresten en frituurvet op. Het gebruikte frituurvet recyclet Rotie tot ‘tweede generatie’ biodiesel. Deze biodiesel legt veel minder belasting op het milieu en heeft een verminderde CO2-uitstoot tot meer dan 85% ten opzichte van fossiele brandstof. In de biogasfabriek worden etensresten vergist tot biogas, als brandstof voor gasmotoren. Deze motoren drijven een generator aan voor het opwekken van groene stroom waarmee jaarlijks 20.000 huishoudens in Amsterdam worden voorzien.

Website Albron.