Engels

 

 

 

 

Circulaire Economie

Wat zijn de voordelen voor Nederland?

Een circulaire economie kan voor Nederland € 7,3 miljard groei aan BNP opleveren, en leiden tot 54.000 extra banen. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk sterk verlaagd. Verder onderzoek is noodzakelijk om met specifieke getallen en randvoorwaarden te komen.

Figuur 1: de voordelen van de circulaire economie voor Nederland (PBL, 2019a)

Groeiende economie

In Nederland kan de totale marktwaarde van kansen binnen de circulaire economie oplopen tot € 7,3 miljard per jaar. Dit gaat gepaard met 54.000 additionele banen. Om dit te bereiken, moeten meerdere stappen genomen worden.  Sommige stappen hebben langetermijnonderzoek, grote gedragsveranderingen of wijzigingen in wet- en regelgeving nodig. Andere stappen kunnen relatief eenvoudig worden geïmplementeerd (Rood & Hanemaaijer, 2017).

Kleinere ecologische voetafdruk

Een circulaire economie kan leiden tot een CO2-reductie van 10 procent, een reductie van het watergebruik met 20% en de hoeveelheid geïmporteerde grondstoffen met 25% verminderen. Andere indirecte voordelen zijn de ontwikkeling van kennis, een meer constante aanvoer van grondstoffen, nieuwe mogelijkheden voor de recycling- en maakindustrie, innovatie in de logistieke sector, en de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten (Rood & Hanemaaijer, 2017).

Meer lezen?