Engels

Natuurlijk Kapitaal

Welke kennisnetwerken zijn er… voor de financiële sector?

Kennisnetwerken kunnen financiële instellingen beleidsgerichte informatie en ondersteuning bieden omtrent (de integratie van) natuurlijk kapitaal en hen bovendien aan elkaar verbinden. Natural Capital Declaration, UNEP-PRI, UNEP-PSI, Cop FINC, Natural Value Initiative, GIIN, IIRC, GRI, IRIS, SASB, A4S en IFAC zijn een aantal van zulke netwerken.

Natural Capital Finance Alliance

De Natural Capital Finance Alliance (NCFA) (voorheen Natural Capital Declaration) is een initiatief van de financiële sector, ondersteund op CEO-niveau, om natuurlijk kapitaal te integreren in kredieten, participaties, fondsen, obligaties en verzekeringsproducten, alsmede in accounting-, disclosure– en rapportage-raamwerken.

Meer informatie op de website van de NCFA.

UNEP-PRI

De Principles for Responsible Investment (PRI) vormt een internationaal netwerk van investeerders die samenwerken om hun zes principes van verantwoord investeren in de praktijk te brengen. Het doel is om de consequenties van duurzaamheid voor investeerders te begrijpen en ondertekenaars van de principes te assisteren bij het integreren van deze kwesties in hun besluitvorming rondom investeringen.

Meer informatie op de website van het initiatief Principles for Responsible Investment.

UNEP-PSI

De Principles for Sustainable Insurance (PSI) is een mondiaal duurzaamheidsraamwerk op initiatief van het United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI). Het is gebaseerd op vier kernprincipes om eclogische, sociale en gouvernementele factoren te integreren in de besluitvorming van de verzekeringsindustrie.

Meer informatie op de website van PSI.

CoP FINC

De Community of Practice Financial Institutions and Natural Capital is een Nederlands netwerk, opgezet door de ASN Bank, dat de integratie van natuurlijk kapitaal in financiële instellingen ondersteunt door het laten herkennen van zowel barrières als mogelijkheden.

Meer informatie op de CoP FiNC-website.

EU CoP F@B

In de Europese Community of Practice Finance & Biodiversity delen financiële instellingen ervaringen, wordt bewustwording gecreëerd en promoten ze best practices op EU-niveau over hoe biodiversiteit en natuurlijk kapitaal gangbaar kunnen worden gemaakt in financiële praktijken, alsook hoe ze van investeringen in natuurlijk kapitaal een nieuwe beleggingscategorie kunnen maken.

Europese Commissie & Platform B@B (2016).

Global Impact Investing Network (GIIN)

Het Global Impact Investing Network (GIIN) is een non-profit organisatie met als doel de schaal en effectiviteit van impact investing op te schalen.

Meer informatie op de website van GIIN.

Accounting & Disclosure

Organisaties zoals de International Integrated Reporting Council (IIRC), Global Reporting Initiative (GRI), Impact Reporting and Investment Standards (IRIS) en de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) ontwikkelen raamwerken om financiële rapportage te balanceren met sociale en milieu-impacts van bedrijfsactiviteiten. Dergelijke ontwikkelingen worden gesteund door high-level initiatieven als het Accounting for Sustainability (A4S) project, dat gestart is door ZKH de Prins van Wales in 2004. De IFAC Sustainable Value Investor Guidelines helpen accountants bij de taxatie van projecten en investeringen.

Meer informatie op de websites van de IIRC, GRI, IRIS, SASB, A4S en IFAC.